1992 och framåt!

Karl-Johan Lindholm och Johan Lidberg flyttade till Uppsala för att studera vid Uppsala universitet. De fick ha en roddbåt i ULS:s båthus. Därefter hölls den första Universitetskapprodden (UK-rodden) mellan Uppsala och Lund. Tävlingen ägde rum i Malmö och bestod av en herr 4+ från varje universitet. I samband med detta bildas Uppsala Academic Rowing Society (UARS) och studentsektionen i Malmö.

Första SM, AKA

1995, Karl-Johan Lindholm och Johan Lidberg deltar i världsmästerskapen i rodd i Finland för det svenska landslaget (2-, lättvikt). 1998, Akademiska mästerskap i rodd: (AKA-rodden) arrangeras för första gången. Tävlingen är öppen för nybörjare från Uppsala och andra universitet i Sverige. Tävlingen har sin förebild i en tävling mellan Stockholms nation och Göteborgs nation från slutet av 1800-talet.

Stor UK, Första klubbhuset

Universitetsrodden organiseras i stor skala och lag från Oxford och Cambridge bjuds in. Ett av de största UARS-evenemangen någonsin. UARS-medlemmen Peter Wikström väljs in i Svenska Roddförbundets styrelse och blir den första UARS-medlemmen som sitter i Svenska Roddförbundets styrelse. En studentroddsektion bildas inom Svenska Roddförbundet. Ett samarbete inleds med Akademiska hus, vilket bland annat innebär att klubben får sitt första klubbhus på Vindbrovägen 7.

År av stora event

Den första Gymnasiekapprodden (GKR) hölls i centrala Uppsala, en tävling mellan Uppsalas gymnasieskolor på Fyrisån. Det Nordiska studentloppet (NSK) anordnades också för första gången sedan andra världskriget. UARS vann damklassen, Chalmers tekniska högskola vann herrklassen. Akademiska mästerskapen i rodd lockade 23 lag och 115 tävlande, som på grund av den höga vattennivån fick ligga i rad under passagen vid Skolbron. Den starka strömmen gjorde också att tre funktionärer ofrivilligt fick uppleva en forsränning på en brygga. De hämtades senare upp vid Nybron. UARS tar över ansvaret för alla befintliga ULSIF-båtar och alla åror målas i UARS klubbfärger. "Sandladan" byggs om och förses med båtställ. Bryggan renoveras och förbättras.

Innomhusrodd and träningsläger, SM guld

2004: Linda Tjäders utmaning arrangeras för första gången i syfte att få fler att våga ro singelskuller. Fyra roddmaskiner (Concept 2) köps in och rodd inomhus tar klubben till nya höjder. Klubben kommer tvåa i Svenska Roddförbundets inomhusserie. Lassi Karonen slår det svenska rekordet på roddmaskin. Den nya rekordtiden på 2000 meter är: 5.51.8. 2005: Klubben sätter nytt medlemsrekord med över 120 aktiva medlemmar. UARS damer ror hem klubbens första SM-guld i klassen 8+! Empacher-åttan, som tidigare hette Empen, döps om av damerna till Fyris Aurum.

Nytt båthus

Klubben bygger ett nytt båthus på 302 m2 bredvid det gamla båthuset. Det mesta av arbetet utförs helt och hållet av klubbens medlemmar under ledning av ordförande och byggmästare Axel Strandell.

Tjejlyftet

UARS, tillsammans med SAIF och Idrottslyftet, satsar på damer med målet att få in 25 nya kvinnliga roddare i klubben. I slutet av 2012 hade 31 nya damroddare anslutit sig, vilket är en drastisk ökning från de 19 som fanns i klubben när projektet startade. Genom projektet köpte UARS en ny lättviktsåtta för damerna; Juni.
  1. Grundades 1992
  2. 1995-2000
  3. 2000-2002
  4. 2003
  5. 2004-2005
  6. 2007-2008
  7. 2011-2012

Innan UARS - ULS IF Nordisk Landskamp

Innan UARS skapades pågick viss rodd på platsen genom SLU:s idrottsklubb ULS. Huvudsakligen för den nordiska “Landskamp”. Senare var UARS-medlemmen Ove Wattle inblandad och anses därför vara klubbens grundare.